Door het hervormingsplan voor Defensie worden verschillende militaire domeinen verlaten. In het verleden werden grote gedeelten van de aanwezige militaire infrastructuur op een alternatieve wijze aangewend.

Zo werden bivakplaatsen ter beschikking gesteld aan jeugdbewegingen en werden ook grote natuurbeheersprojecten opgezet. Senator Martine Taelman wilde dan ook weten wat de impact van het hervormingsplan voor Defensie op dit alternatief gebruik was.

Minister van Defensie Pieter De Crem deelde in zijn antwoord mee dat er op dit moment op 18.716 hectare militair domein via een samenwerkingsovereenkomst met ANB (Agentschap Natuur en Bos) en DNF (Département de la Nature et des Forêts) natuurbeheersprojecten plaatsvinden. 1060 hectare van deze oppervlakte bevindt zich op domeinen die zullen worden verkocht. ANB en DNF krijgen daarbij dan ook de mogelijkheid om deze domeinen te verwerven.

In de provincie Antwerpen zal Defensie maar liefst 738 hectare natuurgebied vervreemden, het merendeel op het Groot en Klein Schietveld in Brasschaat, maar ook in Malle en Tielen. 

2.689 hectare natuurgebied blijft nadien nog steeds op de militaire domeinen in de provincie behouden, met name in Brasschaat, Tielen, Grobbendonk en Weelde. Van de 21 domeinen waar jeugdkampen worden georganiseerd, blijven er 18 behouden.

In de provincie Antwerpen blijven de populaire kampterreinen van Grobbendonk, Tielen en Weelde beschikbaar. Jeugdbewegingen kunnen hier gratis verblijven.

“Het is bijzonder belangrijk dat er bij de vervreemding van militaire infrastructuur voldoende rekening gehouden wordt met de ruimtelijke inpasbaarheid en het huidige gebruik van deze terreinen. Dat ANB en DNF als belangrijke partners hierin worden gekend, stemt mij positief,” aldus senator Taelman. “Hopelijk blijven er ook na het hervormingsplan voldoende mogelijkheden om kampterreinen en recreatie te blijven aanbieden op deze terreinen.”